På gång…

Nytt krögarpar på Ottsjö Brygghus

När det blev känt att Leif och Sofia skulle sälja brygghuset var det många i Ottsjö som blev oroliga och undrade om de nu skulle förlora sin mysiga lokala pub. Men nu har det nya krögarparet flyttat in och börjat brygga det lokala ekologiska ölet. Någon gång i mitten eller i slutet av oktober öppnar puben igen.

Ute blåser första höststormen upp, toppen på Anaris är snöklädd och ser ut som om någon strött florsocker i en bestämd linje längs fjällkedjan. Högt upp på Högåsvägen  i Ottsjö ligger Ottsjö Brygghus. Det är både ett bryggeri och en populär pub med matservering. Med sina stora fönster ut mot fjället får man en fin utsikt.

Flyttat hem

Det är ruggigt och fuktigt. Inne på Ottsjö Brygghus tar det nya krögarparet, Annika Björklund och Stefan Nordin, emot. 

Annika tänder en eld i kaminen, Stefan brygger kaffe åt oss. De är lugna och glada trots att det förstås är mycket att göra när man tar över ett bryggeri med pub.

Stefan Nordin är uppvuxen utanför Järpen och tycker nu att det känns som han flyttat hem. Han har jobbat som ambulansförare i Stockholm. Annika Björklund har mest jobbat med bioteknik och är från Stockholm. De ville göra något annat och Annika tyckte att det var läge för Stefan att flytta hem, närmare farmor till deras barn.

I januari i år åkte de och tittade på valpar i Ottsjö och fastnade för vad de såg. Inte bara hunden, Atlas 8 år, som nu är en del av familjen, utan också för omgivningarna och byn Ottsjö. Vi sitter framför brasan i puben och dricker kaffe. Annika tittar in i elden och nickar.

”Ja, här vill jag vara”, säger Annika. ”Det var så det kändes. På något sätt vill jag vara här. Det gällde bara att hitta ett sätt”.

Hotellet i Ottsjö var då ledigt, antingen att köpa eller att driva det. Men paret insåg att det skulle bli svårt att driva utan möjlighet att servera öl eller vin till maten. Annika gick dock med på att driva hotellet fram till sommaren, men bara den säsongen.

Till salu

Paret började undersöka andra möjligheter och fann då att Ottsjö Brygghus också skulle säljas. För att möjliggöra köpet gick de bådas bröder in med medel. Både Annikas och Stefans bröder var intresserade av bryggeridelen och kommer också att arbeta med den. De är delägare i verksamheten.

Det blir paret Björklund-Nordin som kommer att driva själva puben. De kommer att fortsätta på den ekologiska linjen med så mycket närproducerat som möjligt. Just nu prioriterar de att säkerställa att ölen blir klar, så att de kan leverera till de lokala kunderna i tid.

”Det tar lite tid att lära sig bryggverket”, förklarar Stefan. ”Men vi kommer att få hjälp av de tidigare ägarna”. 

Stefan Nordin

Oktober

Det nya krögarparet hoppas kunna öppna puben i mitten eller slutet av oktober i år.

Stora delar av menyn kommer att finnas kvar med rätter som Moules frites och de populära hamburgarna. En del nytt blir det, några lättare rätter tex tapastallrik med varor från Undersåkers charkuteributik. Det kommer också som tidigare finnas vegetariska rätter och någon vegansk.

Interiören på puben kommer inte att ändras särskilt mycket. 

”Vi kommer att bereda lite fler sittplatser runt baren, för dem som väntar på ett bord eller bara vill ta något att dricka”, säger Annika. 

Annika Björklund

Kontaktuppgifter

De nya ägarna har samma hemsida och kontaktuppgifter som Brygghuset haft tidigare, det går bra att beställa bord på deras epost. Eftersom köket endast medger matlagning åt sex personer i taget så är bordsbeställningen bra för planering och för att förhindra onödig väntetid. 

Annika och Stefan har tidigare anordnat dryckes- och matprovningar och är intresserade av att utveckla de event som brygghuset haft tidigare. De är också öppna för förslag när det event eller temakvällar

De ser fram emot att få hälsa nya och gamla gäster välkomna, även om det är mycket jobb kvar att göra innan dess.

Text och bild: Marcella Simms

Första snön för 2019 på toppen av Anaris.

Upprustning av leden till Hållvallen

Sören Bergström har satt upp tavlan med information om vad som pågår. Foto: Claes Hedlund

Delar av leden till Hållvallen är periodvis väldigt blöt och lerig. Ottsjö Byalag har beviljats medel från EU samt Åre kommun för att rusta upp leden. Projektet startade i maj 2019 och pågår under två år.

Brasved på tork vid Hållvallen. Foto: Lisa Lindgren

De björkar som i våras röjdes bort utefter leden har nu fraktats till Hållvallen, och ”omvandlats” till 6,5 kubikmeter prima brasved. När den torkat kan vandrare och skidåkare göra upp en brasa till fikastunden. Var vänlig Swisha då 30 kronor som stöd till Spår och leders ideella arbete 070 311 51 62 och märk betalningen ”Brasved Hållvallen”. Det går även bra att betala kontant i ICA Ottsjö Bua.

Fjällupplevelser i Södra Årefjällen

Södra Årefjällens välbekanta guider till fina vandrings- och skidturer finns nu även presenterade digitalt.

Insektsfälla på plats i Ottsjö

På myren mitt emot den lilla stigen som leder till Hustjärn står nu en Malaisefälla. Det är en del av världens största insektsprojekt med fler än 100 medborgarforskare i Sverige som ideellt tar hand om fällorna och tömmer behållarna en gång i veckan.

Projektet går ut på att utveckla en effektiv miljöövervakningsmetod för insekter och dess mångfald.

Projektet leds av Naturhistoriska Riksmuseet och kommer att pågå till att börja med till i höst. Mer info finns här

Ottsjö är nu städat

Cirka 40 personer städade Ottsjös vägar, stigar, hagar och vattendrag i lördags. Trots snö och blåst jobbade alla på och fick ihop flera säckar med skräp. Mikael och Charlie fixade förtäring i Bystugan under dagen så att alla kunde få lite värme och en pratstund i skydd undan vinden.

På kvällen åt fler än 45 personer en god middag tillsammans i Bystugan.

Middag i bystugan 4 maj 2019 efter vårstädning

Byalaget tackar alla för uppslutningen och arbetsinsatsen