Ottsjö Brygghus

Ottsjös eget öl bryggs på mikrobryggeriet mitt i byn. Pub, café och restaurang serverar mat lagad från grunden, på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Nytt krögarpar på Ottsjö Brygghus

När det blev känt att Leif och Sofia skulle sälja brygghuset var det många i Ottsjö som blev oroliga och undrade om de nu skulle förlora sin mysiga lokala pub. Men nu har det nya krögarparet flyttat in och börjat brygga det lokala ekologiska ölet. Till allhelgonahelgen öppnar puben igen.

Ute blåser första höststormen upp, toppen på Anaris är snöklädd och ser ut som om någon strött florsocker i en bestämd linje längs fjällkedjan. Högt upp på Högåsvägen  i Ottsjö ligger Ottsjö Brygghus. Det är både ett bryggeri och en populär pub med matservering. Med sina stora fönster ut mot fjället får man en fin utsikt.

Flyttat hem

Det är ruggigt och fuktigt. Inne på Ottsjö Brygghus tar det nya krögarparet, Annika Björklund och Stefan Nordin, emot. 

Annika tänder en eld i kaminen, Stefan brygger kaffe åt oss. De är lugna och glada trots att det förstås är mycket att göra när man tar över ett bryggeri med pub.

Stefan Nordin är uppvuxen utanför Järpen och tycker nu att det känns som han flyttat hem. Han har jobbat som ambulansförare i Stockholm. Annika Björklund har mest jobbat med bioteknik och är från Stockholm. De ville göra något annat och Annika tyckte att det var läge för Stefan att flytta hem, närmare farmor till deras barn.

I januari i år åkte de och tittade på valpar i Ottsjö och fastnade för vad de såg. Inte bara hunden, Atlas 8 år, som nu är en del av familjen, utan också för omgivningarna och byn Ottsjö. Vi sitter framför brasan i puben och dricker kaffe. Annika tittar in i elden och nickar.

”Ja, här vill jag vara”, säger Annika. ”Det var så det kändes. På något sätt vill jag vara här. Det gällde bara att hitta ett sätt”.

Hotellet i Ottsjö var då ledigt, antingen att köpa eller att driva det. Men paret insåg att det skulle bli svårt att driva utan möjlighet att servera öl eller vin till maten. Annika gick dock med på att driva hotellet fram till sommaren, men bara den säsongen.

Till salu

Paret började undersöka andra möjligheter och fann då att Ottsjö Brygghus också skulle säljas. För att möjliggöra köpet gick de bådas bröder in med medel. Både Annikas och Stefans bröder var intresserade av bryggeridelen och kommer också att arbeta med den. De är delägare i verksamheten.

Det blir paret Björklund-Nordin som kommer att driva själva puben. De kommer att fortsätta på den ekologiska linjen med så mycket närproducerat som möjligt. Just nu prioriterar de att säkerställa att ölen blir klar, så att de kan leverera till de lokala kunderna i tid.

”Det tar lite tid att lära sig bryggverket”, förklarar Stefan. ”Men vi kommer att få hjälp av de tidigare ägarna”. 

Stefan Nordin

Allhelgonahelgen

Det nya krögarparet öppnar puben till allhelgonahelgen, 1-2 november i år.

Stora delar av menyn kommer att finnas kvar med rätter som Moules frites och de populära hamburgarna. En del nytt blir det, några lättare rätter tex tapastallrik med varor från Undersåkers charkuteributik. Det kommer också som tidigare finnas vegetariska rätter och någon vegansk.

Interiören på puben kommer inte att ändras särskilt mycket. 

Annika Björklund

”Vi kommer att bereda lite fler sittplatser runt baren, för dem som väntar på ett bord eller bara vill ta något att dricka”, säger Annika. 

Kontaktuppgifter

De nya ägarna har samma hemsida och kontaktuppgifter som Brygghuset haft tidigare, det går bra att beställa bord på deras epost. Eftersom köket endast medger matlagning åt sex personer i taget så är bordsbeställningen bra för planering och för att förhindra onödig väntetid. 

Annika och Stefan har tidigare anordnat dryckes- och matprovningar och är intresserade av att utveckla de event som brygghuset haft tidigare. De är också öppna för förslag när det event eller temakvällar

De ser fram emot att få hälsa nya och gamla gäster välkomna, även om det är mycket jobb kvar att göra innan dess.

Text och bild: Marcella Simms

Första snön för 2019 på toppen av Anaris.